Dr. David Davenport Laboratuvarlarda Anıldı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 2021 yılında hayatını kaybeden Dr. David Davenport’ın anısına, sayısız saatler geçirdiği ve birçok öğrencinin ilk programlama deneyimlerine yardımcı olduğu B-201 ve B-202 bilgisayar laboratuvarlarına 11 Aralık’ta B Binası’nda yapılan bir törenle “Davenport Lab” ismini verdi.

Dr. Davenport, 1987 yılından 2021 yılındaki vefatına kadar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde çalıştı. Araştırmaları, insan beyni prensipleri, yapay zeka, bilişsel bilimler, bilgi erişimi ve bilgisayar destekli eğitim konularına odaklandı. David, 34 yıl boyunca, 6300 öğrenciye CS101 ve CS102 Algoritmalar ve Programlama I/II derslerini verdi ve ROBO dili gibi yenilikçi yöntemlerle birçok mezunumuzun programlama temellerinin oluşmasına yardımcı oldu. Ayrıca bilgi erişimi sistemleri üzerine bir yüksek lisans dersi de verdi.

Dr. Davenport her zaman neşeli ve yardımseverdi; öğrencilerine sadece dersle ilgili konularda değil, aynı zamanda kariyer planlaması konusunda da zaman ayırırdı. Öğretmeye hayatını adadı ve ders projelerinin ötesine geçerek öğrencilerle çalışmaya devam etti. Türkiye’nin önde gelen programlama yarışmalarından biri olan Software Quest’in düzenlenmesine aktif olarak katkı sundu.

Eğitim ve öğretim katkılarının yanı sıra, Dr. Davenport, öğrencilerin okul dışındaki hayatlarını kolaylaştırmak için projeler başlatmış ve bunları hayata geçirmek için büyük çaba harcamıştır. Biltrader’ın oluşturulmasında öncü bir rol oynadı; bu web sitesi Bilkent öğrencilerine çevrimiçi alım satım yapma imkanı tanıdı.

Dr. Davenport ailesine ve işine çok derinden bağlıydı. Ciddi ve mükemmeliyetçi bir öğretmendi. Bizim için sadece değerli bir meslektaş değil, aynı zamanda çok iyi bir dosttu.

Bir meslektaşından David Davenport’a mektup

Şunu birçok kişiden duydum: “O benim öğretmenimdi, kocamın öğretmeniydi, kardeşimin öğretmeniydi, çocuğumun öğretmeniydi.” Bu ifadelerin bir kısmını birçok kişiden duydum ve bir durumda hepsi doğruydu! Anıttepe’deki eski mahallemde, bankamatik sırasında dururken, on beş yıl önce mezun olan bir öğrencim yaklaştı ve David’ın hayatındaki etkisini anlattı.

David, Bilkent ailesi içinde herkes tarafından bilinen bir isimdi. Birçok insanın hayatında ve Türkiye’nin bilgisayar tarihinde iz bıraktı.

Onunla özellikle hafta sonları yürümek benim için o kadar doğaldı ki bazı insanlar bizi görmeseler endişelenirdi. Ancak şimdi umuyorum ki bu yeni laboratuvar onu yeni öğrencilere tanıtacak ve eminim ki hatırlanacak. Tarih boyunca neler olduğuna bakarak biliyorum, en iyisinin unutulmak olduğunu düşündü. Onu başka bir şekilde hatırlamamın bir yolu yok, ancak yine de bunu yapmam için birçok sebebim var. Özellikle çayımla birlikte sabah ekmek veya bisküvi kırıntılarını görmek gibi bir anı. David Shrewsbury’de büyüdü ve çay saati onun için her zaman bir zorunluluktu. Öğleden sonra çay molası sırasında bisküviyle birlikte hatırlıyorum, hiçbir kırıntının boşa gitmesine izin vermezdi.

David programlamada da öyleydi: Boşa harcanan düşünce ve çabaya karşıydı. Onun için programlar sade olmalıydı. Tercihi her zaman en basiti içindi. Gerçek bir mühendisti, talihsiz bir mükemmeliyetçi ve öğrenmeyi seven biriydi. Onun bu laboratuvarda yeni öğrencilerle birlikte öğrenmeye ve öğrenmeyi teşvik etmeye devam edeceğini biliyorum.

Merhaba David, dostum, laboratuvarına hoş geldin.

Fazlı Can